tirsdag 3. desember 2013

Hersketeknikker



Mine ord og mine uttrykk om deg eller andre er ikke farligere og kan ikke skade eller såre deg mer enn akkurat du eller andre tillater. 

Dessverre er svært mange mennesker i så lite kontakt med seg selv at de uten å blunke gir andre skylda for egne reaksjoner. De skiller ikke mitt, ditt og andres og når de i en debatt møter motgang gir de andre skylda for sin egen utilstrekkelighet.
Og det gjør de gjerne ved å komme med nedlatende karakteristikker av personer, grupper av personer eller grunnlaget for hele debatten.

Har du fått servert utsagnet «Lille venn, jeg tror ikke du vet helt hva du snakker om» når du diskuterer med noen? Her får du hjelp til å avsløre hersketeknikkene.

Hersketeknikker brukes for å styre hvordan en selv og andre framstår. Med hersketeknikker kan man framheve seg selv, eller få den man er uenig med, til å virke dum og kunnskapsløs. Å gjøre narr av det du sier gjennom å antyde at du er ung og uvitende, er en velkjent teknikk blant en del voksne. Mange bruker hersketeknikker hele tiden, mer eller mindre bevisst.

De vanligste hersketeknikkene

·  Latterliggjøring.
·  Blande sak og person, ved å kritisere personen og ikke det han eller hun står for.
·  Gi skyldfølelse til motstanderen.
·  Utestenge den eller de en ikke liker.
·  Usynliggjøre gjennom å overse den andre.
·  Dobbelt straff. Det er galt hvis du gjør det, men også hvis du lar være å gjøre det.
·  Å holde tilbake informasjon.
·  Stjele ideer fra andre gjennom å presentere andres ideer som sine egne.
·  Rakke ned på andre.
·  Overse den andre.
·  Bruke vanskelig språk.
·  Bruke tydelig negativt kroppsspråk når motstanderen snakker.
·  Sette noen i bås, generalisere.
·  Sette folk opp mot hverandre.
·  Ha regler, men bryte dem når det passer en selv.
·  Si at egne meninger gjelder mange andre, ikke minst andre møtedeltakere.
·  Oppsummeringskuppet. "Nå må vel alle ha sagt sitt, så.."
·  Liksomdemokrati - du får være med, men jeg bestemmer.
·  "Fint at du engasjerer deg, men.."

Lettere å være frekk
Når hersketeknikker brukes, handler det om makt. Da er det en person som ønsker å sette sin vilje i gjennom på bekostning av en annen person sin mening. Politiske debatter på TV kan gi deg en god innføring i hersketeknikk i praksis. Bare legg merke til hvordan politikerne smiler ironisk og himler med øynene når motparten snakker. På denne måten prøver de å vise at de synes motpartens argumenter er helt på jordet. Ved å bruke tydelig kroppsspråk forsøker de også å irritere og forstyrre den andre. Hersketeknikkene gjør det lettere å komme unna med å være frekk.



Brukes av alle?
Berit Ås er professor i sosialpsykologi og er den som fant på begrepet hersketeknikk. Hun sier at selv om kvinner og menn har samme rettigheter i Norge, er det lettere å bli hørt som gutt enn som jente i mange sammenhenger.
SVs Kristin Halvorsen og FrPs Siv Jensen har opplevd dette, og sier ifølge Dagbladet at de har begynt å bruke hersketeknikker selv for å komme til orde i debatter. Både jenter og gutter, kvinner og menn tar i bruk hersketeknikker overfor andre, og ikke minst overfor ungdom.

Ikke la deg distrahere
Du kan komme langt ved å gjennomskue disse teknikkene. Da lar du deg ikke så lett blende av de store ordene eller sjenerende kroppsspråket. Hvis du blir satt ut av det de gjør, har de oppnådd akkurat det de vil. Når teknikken er avslørt, kan du lettere konsentrere deg om innholdet i det som blir sagt. Det er ikke sikkert at innholdet er like kraftig som oppførselen tyder på.

Slik parerer du hersketeknikker

Hersketeknikk: Du blir usynliggjort
Mottrekk: Forsøk å unngå offerrollen. Ikke vis sinne eller frustrasjon. Hevd i stedet rolig din rett til oppmerksomhet. Reager direkte og marker at oppførselen ikke er akseptabel. Hvis folk ikke lytter til deg, stopp opp. Gjør dem oppmerksom på at det er viktig at de lytter.
Hersketeknikk: Du blir latterliggjort
Mottrekk: Ikke la den latterliggjørende kommentaren passere ubemerket. Stopp samtalen og be om en forklaring. Behold roen, men gjør det klart at du ikke aksepterer handlingen.
Hersketeknikk: Informasjon du burde få blir tilbakeholdt
Mottrekk: Minn de andre på at dere er en gruppe der alle bør få bidra. Hvis det skjer gjentatte ganger på arbeidsplassen, gi lederen beskjed om at det er noen strukturelle problemer her som fører til at du ikke får tilgang til all informasjon. Anta i første omgang at tilbakeholdelsen skjer på grunn av dårlig informasjonsstruktur eller ubevissthet fra folk rundt deg.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar