søndag 8. desember 2013

Kommunikasjon - Ta kontroll over egne tanker

En hendelse kan tolkes på et uendelig antall forskjellige måter. Ser du at kjæresten skjærer brødskiver kan du velge å tolke dette på blant andre disse måtene:

1) Han er sikkert sulten. Det er ikke så rart, det er jo lenge siden han har spist.

2) Åååå, nå lager han frokost til seg selv igjen, skal han aldri lage til meg da? Jeg som alltid lager til han..den møkka-kjæresten, han setter sikkert ikke pris på det en gang, eller tar det for gitt, og aldri gir han noe tilbake til meg…

3) Kult, endelig spiser han opp den stinkende åpnede leverposteiboksen. Jammen bra at han spiser opp den maten som er blitt stående her etter at vi hadde besøk fra Nord-Norge!

4) Greit at han lager seg frokost, men MÅ han alltid bruke den kniven der? Det er oldemors gamle sølvkniv, jeg liker egentlig ikke at han bruker den i smøret…

5) Hm, jeg er også sulten, kanskje han vil lage til meg også hvis jeg spør pent?

Dette var bare noen muligheter, poenget er altså at en hendelse kan tolkes på mange måter med ulik grad av positivitet/negativitet. Hvordan en enkelthendelse tolkes er avhengig av konteksten rundt og inne i oss, som virker som en form for filtre. Det vi ser er altså avhengig av hvilke filtre, eller briller, vi har på oss. Kanskje har vi snille-brillene på, kanskje såret-brillene eller bitter-brillene? Hvilke briller du har på deg kan påvirke stemningen mellom deg og menneskene rundt deg.

Hva er det  da som bestemmer hvilken måte du tolker ting på?

  • Humøret
    Er vi i godt humør går det meste ganske bra, vi tar oss ikke så lett nær av ting, problemer kan lett løses og hvis ikke ordner de seg sikkert før eller senere likevel. Vi er glade i menneskene rundt oss og har både godheten og godviljen fremme når vi tolker deres atferd. Dårlig humør virker motsatt, alt er tungt og håpløst og folk er egentlig bare egoistiske (det er baaare meg som tenker på meg!) i det de gjør.
  • Erfaringer.
    Har du erfaringer med at folk ikke er til å stole på, ja da har du lett for å ha mistenksom-brillene på. Kanskje det er lurt, fordi folk rundt deg ikke ER til å stole på, men kanskje har dette endret seg, men det vil du aldri få vite dersom du aldri prøver å ta mistenksom-brillene av. Brillene påvirker hvilket budskap du tar inn og det er nemlig ganske vanskelig for folk å nå inn med andre budskap enn de du allerede har åpnet for å ta inn. Har du derimot erfaringer med at folk liker deg og det du står for er det lettere for deg å ha tillitsfull-brillene på og være åpen og ærlig med de du møter slik at de oppfører seg på samme måte mot deg.
  • Personligheten.
    Kanskje du er en innadvendt type som er litt forsiktig og redd for å legge for mye positivt inn i ting, at du ikke en gang ser hva vennene dine gjør for å vise deg at du er en av gjengen. Eller kanskje du og resten av din familie var vant til å si ting rett ut, usminket og som de er – for å klarne luften, ikke for å få en til å føle seg liten og nedverdiget, men fordi det å være tydelig gjør det lett å vite hvor alle står.
Til syvende og sist dreier dette også seg om å kjenne seg selv og å ta bevisste valg. Sjekk humøret ditt når du tolker enn hendelse negativt, og ikke la humøret i øyeblikket bestemme hvordan dine relasjoner til andre skal utvikle seg. La heller det dårlige humøret gå over før du tar noen viktige avgjørelser om dette. 

Vit om hvilke tidligere erfaringer du har med deg og om viktige personlighetstrekk du har som kan gjøre at du har spesielle tendenser når du tolker andres atferd. Vær bevisst, og ta deg selv i det når du opplever andre eller verden generelt som trist, urettferdig, ubetenksom, vanskelig eller kjedelig.





fredag 6. desember 2013

Relasjoner til andre!!



Tenker denne kan være til refleksjon igjen. Er fra en periode av livet mitt som bidro til ettertanke. Publisert første gang i 2010

I ly av en del erfaringer jeg har gjort meg på både godt og vondt, har jeg fundert litt ang. det å skape relasjoner til andre, både i RL og i andre fora. Har kommet til at vi innimellom alle trenger å gå en runde i oss selv, og finne ut hvor vi vil og hva vi vil med livet vi har fått tildelt.

Dette er tanker jeg har gjort meg i en prosess for å finne meg selv og hvilke elementer som er viktig for meg og mitt liv, når det gjelder det å ta vare på, eller skape seg nye relasjoner.

De aller fleste har et ønske om å leve et liv i relasjon til andre, og det er igjennom andre at vi i stor grad bygger vårt selvbilde. Det er viktig å søke etter de menneskene som gir deg annerkjennelse og en god selvfølelse, og å velge bort de som tapper deg for energi og er destruktive for deg.

Å finne gode støttepersoner der vi kan være oss selv fullt og helt, vise sårbarhet og styrke, er av stor betydning for hvordan vi ser på oss selv og hvordan vi møter motgang.

En av de største utfordringene i livet er kanskje å nettopp vise vår sårbarhet og å tørre å ta i mot kjærlighet fra andre mennesker. For mange kan det være lettere å hoppe i fallskjerm enn å ta i mot. Vi lager murer rundt oss slik at vi kan beskytte oss mot at andre kommer innenfor vår rustning, og sikrer oss med det at ingen ser hvor redde vi er for å vår vise sårbarhet. Vi trenger å bygge broer til hverandre, og ikke murer. En bro hvor du kan invitere andre inn i din bolig og hvor du blir sett for den flotte personen du er med alle de følelser og opplevelser du bærer med deg. En bro hvor vennskapsbånd knyttes, og hvor dere gir til hverandre.

Det er en gave å få lov til å gi til andre mennesker. Jeg undrer meg over alle de som til stadighet uttrykker at man må ha det godt med seg selv for å kunne gi til andre. For meg er dette bare halve sannheten, for ved å gi av seg selv, får man det godt med seg selv.

Vi lever i et individualistisk samfunn. Det er «in» å gå på kurs i selvutvikling: «Hvordan kan JEG få et bedre liv?» Det er for så vidt ikke noe galt i dette, og det er ikke nødvendigvis snakk om egoisme heller; mange trenger å sette seg selv i fokus, men jeg skulle ønske det også ble «in» å selvutvikle sin nestekjærlighet: «Hva kan jeg gjøre for andre mennesker?» «Hvordan kan jeg være et godt medmenneske?» Hvis alle tenker på samme måte vil vi ha mange støttepersoner rundt oss i livet vårt.

Om vi ikke hjelper hverandre, hvem skal hjelpe oss da?

Mange mennesker finner mye støtte og omsorg hos sine kjæledyr. Det er mange dokumenterte forskningsrapporter som viser at dyr har en stor helsebringende effekt. Dyr er helt betingelsesløse i sin kjærlighet til oss, og dømmer oss ikke ut i fra hvem vi er og hva vi kan. Vi mennesker har behov for betingelsesløs kjærlighet. Det handler om at andre gir til deg uten å kreve eller forvente noe av deg.

Det er viktig å ikke glemme at du er selv din beste støtteperson i livet. Ved å bli venn med og akseptere deg selv slik du er, kan du sette deg fri fra andres krav og forventninger til deg. Gi deg selv omsorg og kjærlighet, bli din egen beste venn! Ta sjansen på å vise deg fram for andre, og ta ansvar for å bringe positive relasjoner inn i livet ditt.





onsdag 4. desember 2013

Menneskelige verdier - Hva er det?



Finners det verdier Som er felles for forskjellige religioner og livssyn på tvers av kulturer og landegrenser? Utvilsomt. Disse verdiene kan vi kalle felles menneskelige verdier. Selv om disse verdiene er felles for mange mennesker og samfunn, vil det være forskjeller i vektlegging av verdiene og begrunnelsen for disse.

Verdivalg

Hvilke verdier som er viktigere for den enkelte kan variere. Til daglig tenker vi kanskje ikke så mye over hvilke verdier vi har eller ønsker å stå for.
I situasjoner hvor vi opplever noe vi reagerer sterkt følelsesemessig på, kan det være positive eller negative følelser, kan si noe om hva som er verdifylt for oss ikke er i varetatt.  Tilsvarende hvis vi reagerer med stor glede på en hendelse, vil det si noe om hva som er viktig for oss.

Noen ganger kommer vi i situasjoner der vi står foran et valg og hvor det er slik at uansett hva vi gjør ikke kan i vareta alle verdier som er viktige for oss. Vi står oppe i et etisk dilemma. Det er i slike situasjoner vi tvinges til å velge hvilke verdier som er de aller viktigste og som skal veie tyngst. Slike valg er ikke enkle. Spesielt vanskelig kan det være hvis flere sammen skal komme frem til enighet og faren for å overkjøre en eller flere til stede. 

Å kjenne på verdiene en har og vil ha kan også være vanskelig alene. Det oppstår situasjoner der man føler seg totalt overkjørt og avskrevet og man vet det er langt fra riktig. Da må man gå inn i seg selv å kjenne på hvilke verdier som er sterkest og handle ut fra det. Det kan være seg holdninger fra familie, venner eller kollega-er. Av og til kan det også være å bryte med forhold man har.

Grunnleggende verdier man har vokst opp med, sitter ofte stødig og kan være en god rettesnor senere i livet og i vanskelige situasjoner der det stormer litt rundt deg, og kjenner man sine egne grenser og er tydelig på dem er man enda bedre rystet. 

Har lært det å ha gode / sterke verdier på noen områder, samt tydelige grenser, er godt å ha med seg og stå fast ved. Det gir en trygghet i seg selv når tilværelsen røyner på og man kommer sterkere ut av situasjonene. 

Litt fundering  og filosofering en onsdagskveld, sammen med ustrukturert kaos er en fin bil. 


.
 


tirsdag 3. desember 2013

Hersketeknikker



Mine ord og mine uttrykk om deg eller andre er ikke farligere og kan ikke skade eller såre deg mer enn akkurat du eller andre tillater. 

Dessverre er svært mange mennesker i så lite kontakt med seg selv at de uten å blunke gir andre skylda for egne reaksjoner. De skiller ikke mitt, ditt og andres og når de i en debatt møter motgang gir de andre skylda for sin egen utilstrekkelighet.
Og det gjør de gjerne ved å komme med nedlatende karakteristikker av personer, grupper av personer eller grunnlaget for hele debatten.

Har du fått servert utsagnet «Lille venn, jeg tror ikke du vet helt hva du snakker om» når du diskuterer med noen? Her får du hjelp til å avsløre hersketeknikkene.

Hersketeknikker brukes for å styre hvordan en selv og andre framstår. Med hersketeknikker kan man framheve seg selv, eller få den man er uenig med, til å virke dum og kunnskapsløs. Å gjøre narr av det du sier gjennom å antyde at du er ung og uvitende, er en velkjent teknikk blant en del voksne. Mange bruker hersketeknikker hele tiden, mer eller mindre bevisst.

De vanligste hersketeknikkene

·  Latterliggjøring.
·  Blande sak og person, ved å kritisere personen og ikke det han eller hun står for.
·  Gi skyldfølelse til motstanderen.
·  Utestenge den eller de en ikke liker.
·  Usynliggjøre gjennom å overse den andre.
·  Dobbelt straff. Det er galt hvis du gjør det, men også hvis du lar være å gjøre det.
·  Å holde tilbake informasjon.
·  Stjele ideer fra andre gjennom å presentere andres ideer som sine egne.
·  Rakke ned på andre.
·  Overse den andre.
·  Bruke vanskelig språk.
·  Bruke tydelig negativt kroppsspråk når motstanderen snakker.
·  Sette noen i bås, generalisere.
·  Sette folk opp mot hverandre.
·  Ha regler, men bryte dem når det passer en selv.
·  Si at egne meninger gjelder mange andre, ikke minst andre møtedeltakere.
·  Oppsummeringskuppet. "Nå må vel alle ha sagt sitt, så.."
·  Liksomdemokrati - du får være med, men jeg bestemmer.
·  "Fint at du engasjerer deg, men.."

Lettere å være frekk
Når hersketeknikker brukes, handler det om makt. Da er det en person som ønsker å sette sin vilje i gjennom på bekostning av en annen person sin mening. Politiske debatter på TV kan gi deg en god innføring i hersketeknikk i praksis. Bare legg merke til hvordan politikerne smiler ironisk og himler med øynene når motparten snakker. På denne måten prøver de å vise at de synes motpartens argumenter er helt på jordet. Ved å bruke tydelig kroppsspråk forsøker de også å irritere og forstyrre den andre. Hersketeknikkene gjør det lettere å komme unna med å være frekk.



Brukes av alle?
Berit Ås er professor i sosialpsykologi og er den som fant på begrepet hersketeknikk. Hun sier at selv om kvinner og menn har samme rettigheter i Norge, er det lettere å bli hørt som gutt enn som jente i mange sammenhenger.
SVs Kristin Halvorsen og FrPs Siv Jensen har opplevd dette, og sier ifølge Dagbladet at de har begynt å bruke hersketeknikker selv for å komme til orde i debatter. Både jenter og gutter, kvinner og menn tar i bruk hersketeknikker overfor andre, og ikke minst overfor ungdom.

Ikke la deg distrahere
Du kan komme langt ved å gjennomskue disse teknikkene. Da lar du deg ikke så lett blende av de store ordene eller sjenerende kroppsspråket. Hvis du blir satt ut av det de gjør, har de oppnådd akkurat det de vil. Når teknikken er avslørt, kan du lettere konsentrere deg om innholdet i det som blir sagt. Det er ikke sikkert at innholdet er like kraftig som oppførselen tyder på.

Slik parerer du hersketeknikker

Hersketeknikk: Du blir usynliggjort
Mottrekk: Forsøk å unngå offerrollen. Ikke vis sinne eller frustrasjon. Hevd i stedet rolig din rett til oppmerksomhet. Reager direkte og marker at oppførselen ikke er akseptabel. Hvis folk ikke lytter til deg, stopp opp. Gjør dem oppmerksom på at det er viktig at de lytter.
Hersketeknikk: Du blir latterliggjort
Mottrekk: Ikke la den latterliggjørende kommentaren passere ubemerket. Stopp samtalen og be om en forklaring. Behold roen, men gjør det klart at du ikke aksepterer handlingen.
Hersketeknikk: Informasjon du burde få blir tilbakeholdt
Mottrekk: Minn de andre på at dere er en gruppe der alle bør få bidra. Hvis det skjer gjentatte ganger på arbeidsplassen, gi lederen beskjed om at det er noen strukturelle problemer her som fører til at du ikke får tilgang til all informasjon. Anta i første omgang at tilbakeholdelsen skjer på grunn av dårlig informasjonsstruktur eller ubevissthet fra folk rundt deg.